Καρκίνωμα από κύτταρα τύπου Merkel

Καρκίνωμα από κύτταρα του Merkel (Merkel Cell Carcinoma)

Γενικά

To καρκινώματα από κύτταρα του Merkel είναι ένα σπάνιο, επιθετικό, δερματικό καρκίνωμα που εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
Οι ασθενείς με το συγκεκριμένο τύπο καρκινώματος έχουν αρκετά μεγάλη πιθανότητα για υποτροπές ή μεταστάσεις σε σχέση με άλλους τύπους δερματικών καρκινωμάτων.

 

Προδιαθεσικοί – αιτιολογικοί παράγοντες

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Merkel Cell καρκινώματος. Τέτοιοι είναι το ανοιχτόχρωμο δέρμα, η παρουσία ενός ιού γνωστός ως Merkel Cell Polymavirus, η υπεριώδης ακτινοβολία και η παρουσία κάποιας κλινικής κατάστασης που μπορεί να προκαλεί ανοσοκαταστολή.

 

Συμπτώματα και διάγνωση

Τα συμπτώματα αφορούν συνήθως κάποια ύποπτη δερματική αλλοίωση ή κάποιο εξόγκωμα, που μπορεί να αντιληφθεί η/ο ασθενής ή να διαγνωσθεί σε μια επίσκεψη στο δερματολόγο.
Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις όπου έχουμε μεταστάσεις είτε στους λεμφαδένες είτε σε κάποιο όργανο μπορεί να υπάρχουν κάποια συμπτώματα από εκεί (π.χ. ψηλαφητός διογκωμένος λεμφαδένας).

 

Θεραπευτική Αντιμετώπιση

Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι η χειρουργική αφαίρεση της βλάβης επί υγιών ορίων και διενέργεια ελέγχου για λεμφαδενική συμμετοχή στους επιχώριους λεμφαδένες. Η διαδικασία αυτή λέγεται λεμφαδένας φρουρός.
Σε περίπτωση θετικού λεμφαδένα φρουρού ή σε περίπτωση όπου υπάρχει θετικός κλινικά λεμφαδένας χρειάζεται πέραν της χειρουργικής αφαίρεσης της πρωτοπαθούς βλάβης και χειρουργική αφαίρεση της λεμφαδενικής περιοχής που είναι προσβεβλημένη. Σε περίπτωση λεμφαδενικής συμμετοχής πιθανώς χρειάζεται η συμπληρωματική χορήγηση ακτινοθεραπείας με ή χωρίς συνδυασμό χημειοθεραπείας.
Σε περίπτωση μεταστατικής νόσου ή συστηματικής υποτροπής υπάρχει η επιλογή είτε της ανοσοθεραπείας είτε της κλασικής χημειοθεραπείας.